Drie redenen om juist nu te innoveren

‘Never waste a good crisis’ is natuurlijk een enigszins plat cliché, dat ook geen recht doet aan al die bedrijven en zelfstandigen die door de huidige pandemie nog lang in zwaar weer zullen verkeren en misschien zelfs kopje onder zullen gaan (voor deze ondernemers hebben we eerder al op onze website de toolkit ‘Overleven in de post-COVID economie’ gepubliceerd). Maar voor alle bedrijven die iets minder zwaar getroffen zijn en nu tijdens het opvegen van de scherven aan het kijken zijn hoe ze weer verder gaan, schuilt in dit cliche nu wel degelijk een sterke kern van waarheid. En wel om drie redenen:

1) Nieuwe behoeften

Door wat we de afgelopen maanden allemaal ervaren en geleerd hebben -en deels nog steeds meemaken- zullen er blijvend ander gedrag en nieuwe behoeften gaan ontstaan bij klanten, medewerkers, partners én de overheid: bijvoorbeeld meer focus op wendbaarheid en veerkracht, meer zorg om veiligheid en gezondheid, en een versnelde omarming van technologische hulpmiddelen. Deze verschuivingen bieden een enorme kans om je als bedrijf met nieuwe innovatieve oplossingen te onderscheiden -zowel op de arbeidsmarkt als richting klanten- en daarmee nieuwe groei te creëren.

2) Nieuwe energie

"Who Says Elephants Can't Dance" was de titel van de memoires van oud-IBM CEO Lou Gerstner, die in de jaren negentig de ‘dikke oude olifant’ IBM alsnog wist om te turnen in een modern software en services bedrijf. Tijdens de lockdown in het voorjaar hebben veel CEO’s & DGA’s én hun medewerkers met verbazing gade geslagen, hoe ook hun olifant -door noodzaak gedreven- opeens wel degelijk bleek te kunnen dansen. De energie en ‘can do’ mentaliteit die hierbij op alle niveau’s is ontstaan, kun je nu direct aangrijpen om innovatie, digitale transformatie en new business development structureel te gaan vormgeven in je bedrijf.

3) Nieuwe enablers

De crisis heeft ons laten zien, hoe makkelijk nieuwe digitale technologie en platformen ons vandaag de dag in staat stellen om snel nieuwe operating models en business modellen te ontwikkelen en lanceren. Restaurants hadden in mum van tijd afhaal- en bezorgdiensten ingericht (sommige zelfs met virtuele obers via Zoom). Complete customer service afdelingen werden (en worden nog steeds) gerund vanuit huis- en slaapkamers. En zorg en onderwijs op afstand bleek uiteindelijk veel minder moeilijk (en meer succesvol) dan altijd gedacht. En misschien iets minder zichtbaar maar niet minder belangrijk: de distributie centra van de e-commerce en post bedrijven hadden nooit zo snel kunnen opschalen, zonder de inzet van goedkope en snel-configureerbare robots en slimme software.

Kortom, ook al zijn we misschien nog een beetje duizelig van wat ons is overkomen en onzeker over wat er nog komen gaat, de tijd om te innoveren en nieuwe groei te creëren is echt nu.


Een roadmap voor nieuwe groei, in zes simpele stappen

Bij TimeLabz hebben we daarom een praktische toolkit ontwikkeld voor CEO’s & DGA’s, waarmee je samen met jouw management team -in zes simpele stappen- kunt komen tot een concrete roadmap voor nieuwe groei van jouw bedrijf, in de ‘post-COVID’ economie. Hieronder leggen we deze zes stappen kort uit.

1) Bespreek jullie visie op de ‘post-COVID’ economie

Natuurlijk weet niemand nog precies wat de uiteindelijke lange termijn impact gaat zijn van de COVID-19 pandemie. Maar een aantal effecten zijn al wel enigszins in te schatten. Probeer in een eerste sessie met jullie team te komen tot een visie van hoe jullie zelf nu denken dat de wereld en de economie gaan veranderen. De eerste plaat van de toolkit kan jullie hierbij op weg helpen.

 
Stap 1.png
 

2) Bepaal de impact op alle stakeholders in jullie ecosysteem

Schets op hoofdlijnen het business ecosysteem waar jullie deel van uit maken. Maak dit niet te gedetailleerd; het gaat er hier met name om dat jullie benoemen wie jullie belangrijkste externe stakeholders zijn en wat op hoofdlijnen de relaties zijn tussen deze stakeholders. De tweede plaat van de toolkit kan jullie hierbij op weg helpen, maar je kunt uiteraard ook andere modellen gebruiken. 

 
Stap 2.png
 

Bepaal vervolgens met jullie team wat de mogelijke impact gaat zijn van de veranderingen die jullie geschetst hebben in stap 1, op al deze stakeholders en de tussenliggende relaties.

3) Zoek kansen in nieuwe rollen & business modellen

Bediscussieer vervolgens met het team, of en hoe deze veranderingen jullie kansen zouden kunnen bieden om een nieuwe of bredere rol aan te nemen in jullie ecosysteem. Zouden jullie bijvoorbeeld bepaalde partijen direct met elkaar kunnen verbinden, of zouden jullie bijvoorbeeld ook waarde-proposities kunnen ontwikkelen voor andere partijen in het ecosysteem dan jullie primaire klanten? De derde ‘business model evolutie’ plaat van de toolkit kan jullie hierbij inspiratie bieden. 

 
Stap 3.png
 

Deze plaat werkt het best door eerst te bepalen welke business model variant op de curve op dit moment het best jullie huidige business en vervolgens te brainstormen over hoe jullie business model eruit zou kunnen zien als jullie één of twee stappen omhoog zouden gaan op de curve. Houd in gedachten dat jullie verschillende business modellen zouden kunnen hanteren in relatie tot verschillende groepen stakeholders. Het mag duidelijk zijn dat deze stap wel wat creativiteit en kennis van nieuwe technologie en business modellen vergt. Indien jullie intern niet over deze skills beschikken, dan is het raadzaam enkele externe specialisten hierbij te betrekken.

4) Schets alle activiteiten en interacties in jullie (toekomstige) ecosysteem

Vervolgens gaan jullie met het team een verdiepingsslag maken in de schets van jullie eco-systeem. Benoem hierbij eerst wat de ‘key resources’ (mensen & middelen) zijn van alle stakeholders. Benoem vervolgens welke activiteiten worden verricht met deze resources, waarmee zij hun waarde creëren in de keten. En schets tot slot welke interacties er allemaal zijn, tussen de resources van de verschillende stakeholders onderling. De vierde plaat van de toolkit kan jullie helpen bij het uitvoeren van deze stappen.

 
Stap 4.png
 

Wees erop voorbereid, dat deze vierde exercitie snel veel tijd kan kosten en je hierbij mogelijk ook wat aanvullende expertise van buiten het management team nodig hebt. Om zaken efficient te houden zouden jullie ervoor kunnen kiezen, om één afgevaardigde van de het management team deze stap in een aparte sessie te laten voorbereiden samen met enkele domein experts uit het bedrijf.

5) Zoek kansen in de toepassing van nieuwe technologie

In deze één-na-laatste stap gaan jullie kijken, hoe jullie nieuwe waarde kunnen creëren in jullie ecosysteem, door te innoveren met nieuwe technologie. De vijfde plaat van de toolkit kan jullie hierbij op weg helpen, samen met de uitgebreide schets die jullie hebben gemaakt in stap 4.

 
Stap 5.png
 

Enerzijds kunnen jullie hier kijken naar hoe specifieke activiteiten van bepaalde stakeholders, door jullie ondersteund of zelfs volledig overgenomen zouden kunnen worden door inzet van slimme software of automatisering. En anderzijds kunnen jullie hier kijken hoe nieuwe interacties tussen stakeholders zouden kunnen worden gecreëerd, of bestaande interacties kunnen worden ondersteund, door gebruik te maken van 'Internet of Things' oplossingen (tussen systemen onderling) of ‘Human Machine Interfaces’ zoals smartphone apps of Augmented Reality (tussen mensen en systemen). Het mag duidelijk zijn dat ook deze stap wel wat creativiteit en kennis van nieuwe technologie vergt. Indien jullie intern niet over deze skills beschikken, dan is het -net als bij stap 3- raadzaam enkele externe specialisten hierbij te betrekken.

6) Selecteer de beste initiatieven en plot deze in een roadmap

Tot slot gaan jullie een innovatie roadmap maken. Hiervoor selecteren jullie eerst jullie beste initiatieven uit stap 3 en 5. Vervolgens gaan jullie deze plotten op 3 ‘horizons’. Jullie kunnen hiervoor het raamwerk gebruiken van plaat 6 uit de toolkit.

 
Stap 6.png
 

Op de eerste horizon ‘Optimalisatie’ plotten jullie alle initiatieven die met name gericht zijn op het efficiënter maken van de interne operations en het aanpassen van deze operations aan de nieuwe ‘post-COVID’ realiteit. Op de tweede horizon ‘Transformatie’ plotten jullie vervolgens alle initiatieven waarmee jullie nieuwe waarde gaan creëren voor externe stakeholders. Normaliter komen de meeste nieuwe ideeën in deze categorie terecht. Wees hier dus zeer selectief. Tenslotte plotten jullie op de laatste horizon ‘Disruptie’ alle initiatieven die de potentie hebben om compleet nieuwe markten te creëren. Het gaat hierbij dan meestal om business modellen die compleet nieuw zijn voor jullie industrie.

Aan de slag

Als je het interessant vindt om met je bedrijf hiermee aan de slag gaan, dan kun je de toolkit hier gratis downloaden. En plan dan vervolgens samen met je managementteam een aantal workshop-sessies om door alle stappen heen te lopen. In onze ervaring werkt het vaak goed om aanvullend ook enkele ‘jonge talenten’ uit het bedrijf te betrekken die wat dichter bij zowel jullie klanten als de werkvloer staan en met een wat frissere blik naar het bedrijf kijken. Zorg er echter wel voor dat de groep niet te groot wordt en dat je alleen mensen betrekt die goed om kunnen gaan met ambiguïteit en die op strategisch niveau kunnen en willen meedenken.

En mocht je tot slot verder nog aanvullende hulp of inspiratie nodig hebben -dan wel tijdens de workshops, dan wel bij de uitwerking en implementatie erna- neem dan even contact met ons op, dan helpen we je uiteraard graag verder. Wij wensen je in ieder geval veel succes met het creëren van nieuwe groei voor jouw bedrijf, in de post-COVID economie!


Door Jordy Egging & Peter Maarten Westerhout
Lees hier meer artikelen van LabzT@lk

1 Comment