We leven in bijzondere tijden. Nieuwe digitale technologie is de manier waarop we leven en werken snel en drastisch aan het veranderen. Klanten willen plots alles beter, sneller en goedkoper en steeds meer nieuwe concurrenten duiken op uit onverwachte hoek. En met de laatste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld Big Data en Internet of Things, zullen deze veranderingen de komende tijd alleen nog maar harder gaan. Waar moet je je als manager of ondernemer nu op richten, om met je bedrijf succesvol te blijven in deze nieuwe wereld?

Deze LabzT@lk biedt uitkomst met drie simple stappen, waarmee je richting kunt geven aan jouw innovatie strategie en initiatieven, voor de nieuwe digitale wereld.

I. Innoveren vanuit je eigen kracht

Natuurlijk kun je heel veel leren van andere bedrijven. En zeker ook van succesvolle startups & scale-ups en de bekende grote tech-bedrijven als Google, Facebook en Amazon. Blind kopiëren heeft hier echter weinig kans van slagen. Ieder bedrijf heeft immers zijn eigen unieke mix van skills en assets, waardoor het in bepaalde processen en business modellen kan uitblinken en in andere juist weer niet. En aangezien deze onderliggende mix onmogelijk integraal te kopiëren is, heeft het ook niet heel veel zin om deze specifieke processen en business modellen één op één te kopiëren.

Een zinvoller begin is daarom het eerst in kaart brengen van jullie eigen unieke mix van skills en assets: het DNA van jouw bedrijf. Een handig hulpmiddel hierbij is om jullie business virtueel op te knippen in een ‘Front Stage’ en een ‘Back Stage’. De Front Stage bestaat uit jullie ‘winkel’ (verkoop, communicatie en servicekanalen) plus jullie klanten. En de Back Stage bestaat uit jullie ‘fabriek’ (middelen, processen en medewerkers) plus jullie leveranciers. De meest unieke en krachtige onderdelen in zowel jullie Front Stage als jullie Back Stage, vormen de twee ‘pivot points’ waaromheen je kunt gaan innoveren.
 

II. Versterkt door ‘nieuwe enablers’

De volgende stap is het bestuderen van nieuwe toepassingen van digitale technologie, die als ‘nieuwe enablers’ kunnen dienen voor jouw nieuwe innovatie initiatieven. Hierbij gaat het in brede zin uiteraard over wat smartphones en het internet voor nieuwe business modellen mogelijk maken, maar specifiek ook over de nieuwe toepassingen van ‘emerging technologies’ zoals Big Data, Internet of Things en Virtual Reality. Om niet te verdrinken in de overvloed aan informatie hierover, is het nu juist wèl heel handig om goed te kijken naar die succesvolle startups, scale-ups en tech-bedrijven. Het sleutelwoord is hier echter inspiratie en zoals gezegd niet imitatie. Hierbij is het bestuderen van de nieuwe business modellen van deze bedrijven overigens vaak leerzamer en bruikbaarder dan kijken naar de nieuwe producten en diensten op zich.
 

III. In twee parallelle tracks

De laatste stap is het bedenken en uitwerken van nieuwe innovatie initiatieven, in twee richtingen: ‘Update Current Business’ en ‘Create New Business’. De richting ‘Update Current Business’ focust op het concurrerender maken van je huidige business. Hierbij maak je gebruik van de unieke en krachtige elementen van je Front Stage, in combinatie met de mogelijkheden van nieuwe digitale technologie. Een goed voorbeeld hiervan is het maken van ‘connected products’ zoals Smart TV’s. Als televisie-fabrikant weet je al hoe je TV’s moet verkopen en aan wie. Door deze TV’s nu connected te maken, maak je én een aantrekkelijker product én je kunt nu aan dezelfde eindklanten ook internet-TV diensten verkopen zoals Netflix en Videoland.

FrontBackv2wide8.jpg

‘Create New Business’ is vervolgens gericht op het ontwikkelen van nieuwe groei-motoren voor jouw toekomstige business. En hierbij maak je dus gebruik van de unieke en krachtige elementen van je Back Stage, wederom in combinatie met de mogelijkheden van nieuwe digitale technologie. Een klassiek voorbeeld hier is Amazon, dat zijn unieke en krachtige set aan skills en assets in cloudcomputing, opgebouwd voor hun eigen e-commerce platform, heeft gebruikt voor het creëren van een compleet nieuwe markt voor Business-2-Business clouddiensten, met Amazon Web Services. Maar wat dichter bij huis is in deze categorie ook Evi Van Lanschot -de digitale dochter van Van Lanschot Bankiers- een interessante case. Met Evi combineert de bank al haar ervaring in private banking, met de nieuwe mogelijkheden van Big Data en Kunstmatige Intelligentie. En daarmee biedt zij nu -volledig digitaal- professioneel maar betaalbaar beleggingsadvies voor de ‘kleinere spaarder’. Een doelgroep waar nu vanwege de lage rentestanden heel veel behoefte is, maar die Van Lanschot vanuit haar traditionele business model nooit rendabel had kunnen bedienen.

Het daadwerkelijk parallel werken aan beide tracks in deze cocktail is overigens essentieel en zal enige discipline vergen. Het is immers verleidelijk om meer te focussen op ‘Update Current Business’; je werkt in je comfort-zone, want je kent je huidige markt en het is bovendien meer gericht op de korte termijn. Als je echter niet ook parallel aan de slag gaat met ‘Create New Business’, dan kun je over een paar jaar wel eens heel hard een reddingsboot nodig hebben, die je dan niet hebt klaarliggen. 


Wil je meer leren over hoe je jouw eigen bedrijf of afdeling meer futureproof kunt maken? Kijk dan eens bij wat wij doen, of neem contact met ons op voor een programma op maat.


Door Jordy Egging
Lees hier meer artikelen van LabzT@lk
 

Comment